Puncte de interes

Obiective turistice

Obiective turistice in Sighisoara

Cand vorbim despre Sighisoara, una dintre cele mai frumoase orase medievale din Europa, ne referim categoric, la o zona in care se regasesc numeroase obiective turistice. Turisti din lumea intreaga sosesc in Sighisoara pentru a-i descoperi farmecul descris in cronici si care poate fi reconstituit in zilele noastre.

Pe langa o simpla incursiune in istoria bogata a acestei zone, este important ca turistii pasionati sa poata intelege si cunoaste potentialul acestei parti a Transilvaniei, pornind de la orasul Sighisoara.

Se poate afirma ca Sighişoara reprezinta un fel de combinatie intre oras si muzeu, oferind turistului contemporan posibilitatea de intoarcere in timpurile medievale. In momentul in care doriti sa imbinati relaxarea cu istoria si arta, cu siguranta orasul Sighisoara va corespunde asteptarilor avute.

Fie ca se opteaza pentru o vizita a orasului-muzeu impreuna cu intreaga familie, fie ca doriti sa petreceti un timp romantic, in doi, Sighisoara va pune la dispozitie toate resursele necesare unui sejur reusit. Fiind un loc ideal pentru toate categoriile de varsta, inclusiv pentru cei mici, aceasta zona din Transilvania este usor de inclus pe harta obiectivelor turistice ce merita vizitate.

In zona cetatii se afla cele mai importante atractii turistice ale zonei, fie ca optati sa vizitati primavara, cand totul prinde viata, vara cand se desfasoara cele mai multe evenimente, toamna cand simturile vizuale va sunt scaldate in tonuri aurii sau iarna cand cetatea pare incremenita intr-o tacere glaciala. Indiferent de anotimpul pentru care se opteaza sa efectuati o vizita, Sighisoara are ceva in plus de oferit pentru fiecare vizitator in parte.

Cetatea medievala Sighisoara

Cetatea medievala Sighisoara reprezinta un punct important de atractie pentru turistii de pretutindeni care ajung aici si doresc sa-i descifreze misterele. In partea orasului de jos intalnim aceeasi arhitectura precum cea a cetatii, insa cu cat ne indepartam de centru, acest lucru nu se mai pastreaza.

Cetatea Sighisoara, parte a patrimoniului Unesco, reprezinta singura cetate medievala locuita in intregime din Sud-Estul Europei. Astfel, se poate afirma ca acest ansamblu fortificat reprezinta unul dintre cele mai bine pastrate structuri din Transilvania. In acest context, putem sa facem referire la aceasta cetate ca fiind una ‘vie’, care atrage anual un numar impresionant de turisti din toate partile lumii.

Cetatea Sighisoara a fost contruita de catre colonistii sasi in secolul al XII-lea. Ulterior, in sec. XIV s-au stabilit in cetate si mestesugari de etnii diferite. In urmatoarele secole, sasii au convietuit cu maghiarii si romanii, bazandu-se unii pe altii si refolosind toate materialele avute la dispozitie.

Dupa ce s-au instituit breslele, cetatea s-a dezvoltat economic, lucru ce a dus la extinderea acesteia, ajungand in secolul al XV-lea la forma actuala. Astfel, au fost construit ziduri de aparare inalte de pana la 10 metri, precum si cele 14 turnuri, cate unul pentru fiecare meserie. Turnurile aveau si rol de aparare impotriva inamicilor. In prezent, mai regasim doar 9 din cele 14 turnuri, precum si doua bastioane. Dintre cele 9 turnuri enumeram Turnul Cojocarilor, Turnul Fierarilor, Turnul Tabacarilor, Turnul Cizmarilor, Turnul Macelarilor, Turnul Cositorarilor.

Cetatea a avut de suferit de-a lungul timpului, pe langa invaziile periodice au fost si epidemii, cutremure si incendii. Forma pe care o are cetatea in zilele noastre, dateaza din anul 1676, cand a fost reconstruita dupa un incendiu care a distrus cea mai mare parte din cetatea initiala. Ulterior, cladirile au fost reconstruite din caramida si piatra, pentru a rezista mai bine calamitatilor.

Pe latura de sud-est a Cetatii se afla Turnul Tăbăcarilor. Acest turn este unul de dimensiuni reduse, prevazut cu gauri de tragere si un acoperis intr-o apa. Se poate afirma ca acest turn este unul dintre cele mai vechi pastrate, datorita faptului ca are o forma simplista. Acestui turn i s-a alipit în anul 1631 Turnul Bărbierilor, care a fost mutat din zona în care se află acum Turnul Fierarilor.

Turnul Croitorilor a avut functionalitate in depozitare si pentru protectie la cea de-a doua intrare in Cetate, avand o poarta de stejar ferecata si grilaje de fier. Initial turnul a avut o inaltime mai mare, dar in urma incendiului din 1676, turnul a fost complet distrus.  Aceasta breasla, a croitorilor, a fost una dintre cele mai puternice din zona.

Turnul Cositorarilor este orientat spre sud, avand o inaltime de 25 metri si o arhitectura expresiva. In acest turn se intalnesc guri de tragere pentru arhebuze.    

Pe tencuiala Turnului Cositorarilor se poate observa și in ziua de astăzi, urmele proiectilelor din asediile petrecute in trecut. În fața acestui turn se află un bastion de artilerie, construit în jurul anului 1583.

Turnul Măcelarilor datează cu aproximatie din secolul al XV-lea, fiind inaltat ulterior si avea rol de aparare a laturii vestice. Tot in acea perioada s-a construit și bastionul de artilerie, care se afla în fața turnului. Zidul initial al turnului a avut cam 4-5 metri și a fost prevăzut cu spatii pentru tragere cu arcul. În secolul al XVI-lea aceste spatii au fost astupate, iar zidul a fost înălțat cu încă 3-4 metri, precum si faptul ca i-au fost prevăzute spatii inguste de tragere pentru arme de foc. Ultimele modificari ce i-au fost aduse a fost in secolul al XVII-lea, unde pe unele porțiuni zidul a mai fost înălțat cu un metru și i-a fost adaugata o nouă galerie de tragere.

Turnul fierarilor a fost construit in anul 1631, fiind amplasat in spatele Bisericii Manastirii. Acest turn are o constructie impunatoare, chiar masiva.

Piata Cetatii

Piata Cetatii a avut rol de piata comerciala, precum si loc de judecare a diferitelor procese ale vremii. Structura stradala actuala, formata din doua strazi principale care se reunesc intr-o piata centrala, este intalnita in perioada Renasterii.

In Piata Cetatii se afla o coloana de piatra cu inele de fier, precum si o tribuna unde se efectuau judecatile. O parte din executii se tineau si in aceasta piata, insa majoritatea erau efectuate in afara orasului, pe Dealul Crucii.

În subsolurile Pieții Cetății se aflau mai mult de 100 gropi ale orasului, fiecare cu o capacitate de 100 de găleți de grâu. O singură persoană stia exact unde se afla acele gropi si se obliga prin juramant sa pastreze secretul.

In zilele de astazi, Piata Cetatii reprezinta punctul central din cadrul Cetatii, unde turistii pot admira un spectacol in aer liber sau pot sa se racoreasca cu o bere artizanala sau o limonada.

Turnul cu Ceas

Considerat de unii ca fiind cel mai cunoscut obiectiv turistic din toata cetatea, simbol al orasului, facem referire la Turnul cu Ceas. Acest turn protejeaza poarta principala a Cetatii, avand ziduri masive, patru niveluri, un acoperis in stil baroc, precum si un balcon. Constructia turnului imbina mai multe stiluri arhitecturale, de la stilul gotic la inflente renascentiste, romantice si baroce, lucru explicat prin faptul ca a fost construit in etape multiple.

Cladire impunatoare, inalta de 64 metri, turnul dateaza din anul 1648. Până în anul 1556, la primul etaj al turnului a fost sediul Primăriei orașului. Pe masura ce se urca in turn se poate observa de aproape mecanismul ceasului si figurinele din lemn. Din anul 1898, Turnul cu Ceas adaposteste Muzeul de Istorie din Sighisoara, unicul muzeu din tara, organizat pe verticala. Aici se regasesc documente si obiecte referitoare la istoria orasului, precum si o serie de obiecte mestesugaresti, respectiv o macheta a Cetatii.

Ceasul din turn

Ceasul din turn functioneaza si in prezent, iar in momentul in care se schimba ora are loc un spectacol in adevaratul sens al cuvantului, fapt ce atrage un numar impresionant de turisti. Mai exact, la ora fixa, cele sapte statuete, destul de mari ca dimensiune, care simbolizeaza zilele saptamanii se misca, iar jos doi tobosari imbracati in haine medievale, saluta lumea in mai multe limbi de circulatie internationala.

La baza turnului se afla o camera de tortura, ce a fost in trecut inchisoare militara. Aici se gasesc o serie de instrumente de tortura, pastrate in conditii bune.

Merita sa se viziteze acest turn, chiar daca uneori se formeaza coada la intrare. Privelistea asupra orasului este una fascinanta.

Biserica Manastirii

Un alt obiectiv turistic este Biserica Manastirii, construita initial in anul 1298, sub protectia Sf. Marii. Aceasta cladire a fost initial o Manastire Dominicana, iar dupa alungarea calugarilor dominicani, a devenit una Evanghelica Luterana, odata cu trecerea sasilor la lutheranism.

Dupa incendiul ce a avut loc in 1676, Biserica a luat forma actuala pe care o cunoastem, fiind biserica principala a Cetatii. Dintre obiectele de valoare ce s-au pastrat in interiorul bisericii amintim o cristelnita de bronz datata din anul 1440, un altar baroc din 1680, precum si un numar de 35 covoare orientale de dimensiuni reduse.

Scarile acoperite

Scarile acoperite au fost construite aproximativ in anul 1660, pentru ca scolarii sa poata avea acces la educatie si atunci cand conditiile meteorologice nu erau prielnice.

O legenda legata de aceste scari consta in aflarea compatibilitatii dintre un baiat si o fata. Mai exact, se spune ca un baiat trebuie sa sarute fata iubita pe fiecare treapta si daca reuseste sa-i rosteasca numele de fiecare data, fara a gresi, reprezinta potrivirea dintre cei doi iubiti.

Constructia scarilor, asemanatoare unui tunel, este una originala, cu pereti de lemn, fundatie de piatra si acoperis de sindrila. Numarul initial de scari a fost de 300, insa dupa modificarea din anul 1842 au ramas 178 de trepte. Aceste trepte duc pe Dealul Scolii, la Biserica din Deal.

Biserica din Deal

Dupa ce se urca scarile, regasim Biserica din Deal, care domina intreaga zona, fiind a patra Biserica gotica ca marime, din Transilvania. In aceasta Biserica se pastreaza o buna parte din istoria locului, fiind locul de refugiu al locuitorilor cetatii din calea invadatorilor.

Biserica a avut doua etape pricipale de constructie, respectiv intre anii 1345 – 1400 si intre 1429 – 1525. Interiorul bisericii adaposteste piese rare, precum un vechi aghiazmator din piatră, amvon sculptat, tabernacol gotic din piatra decorat, altar, strane de lemn sculptate, patru evanghelisti sculptati in lemn.

O fundatie a fost implicata in renovarea acesteia, in anii 1990. Urmand ca, in anul 2004 sa castige preamiul Patrimoniului Cultural European pentru cea mai buna renovare. Turistii ce ajung aici sunt impresionati de partea arhitecturala, precum si de picturile ce se afla in interiorul bisericii.

Şcoala din Deal

Şcoala din Deal, denumita Schola Seminarium Republicae, a fost construita in anul 1619 si se afla in apropierea Scarilor acoperite, fiind un liceu cu predare romano-german. Cladirea refacuta are la baza un turn de aparare, ce provine de la o veche fortificatie.

In anul 1620, rectorul liceului a structurat clasele dupa modelul celor mai importante scoli din Transilvania, la momentul respectiv. Absolventii se puteau inscrie ulterior, la orice universitate.

Tot pe acest deal se afla si cimitirul, un loc de o puternica incarcatura emotionanta.

Biserica Romano-Catolică Sfântul Iosif

Biserica Romano-Catolică „Sfântul Iosif” a fost construită pe ruinele unei alte Biserici, în anul 1894. Pozitionarea acesteia este în partea de nord-est a cetăţii. Stilul constructiei este unul eclectic, care dispune de elemente arhitecturale neogotice si neoromanice.

Clădirea Primăriei 

Clădirea Primăriei orasului Sighisoara a fost construita in stil neorenascentist, intre anii 1887 – 1888, pe locul fostei manastiri dominicane si este amplasata langa Biserica Mănăstirii. O serie de concerte se desfasoara in aceasta cladire, la etaj, intr-o sala in stil baroc.

Cea mai reprezentativa legenda a Transilvaniei, este categoric cea a lui Dracula, fiind legata si de Sighisoara. Acesta a devenit un simbol national si reprezinta unul dintre cele mai căutate obiective turistice din țară, dar nu numai.

Casa Vlad Dracul

Pentru a patrunde in atmosfera legata de contele Dracula, se poate vizita monumentul istoric Casa Vlad Dracul, locul de nastere a lui Vlad Tepes, care este in prezent amenajat intr-un restaurant recunoscut, cu atmosfera medievala. Acest monument a devenit unul dintre principalele obiective pentru turisti, cu precadere pentru copii, dornici de a-l cunoaste ‘in persoana’ pe renumitul conte.

Luata la pas, pe stradutele inguste si pietruite, Sighisoara ne spune propria istorie. Fiecare casa si pietricica ne indica o anumita poveste nespusa, o incursiune in istoria incarcata de o atmosfera medievala.

Cu acordul dumneavoastră, folosim cookie-urile în vederea evaluării și analizării cotei de utilizare a paginii de internet, a personalizării în funcție de interesele dumneavoastră și pentru a vă oferi mesaje promoționale și informații relevante.

Alegeți ce cookie-uri să fie autorizate.
Puteți schimba aceste setări oricând.

Cookie-uri necesare sa functioneze site-ul:

  • Esențial: Ține minte setările permisiunilor de cookie
  • Esențial: Permite sesiunile de cookie
  • Esențial: Autentifică logarea dvs. în contul de utilizator

Prin acceptarea acestor cookies permiteti site-ului sa:

  • Analiză: Ține evidența locației și regiunii bazat pe IP
  • Analiză: Ține evidența timpului petrecut pe fiecare pagină
  • Analiză: Crește calitatea datelor din funcția de statistică